OBISK STROKOVNIH SODELAVK IZ ZDRAVSTVENEGA DOMA MURSKA SOBOTA – SKRB ZA PREVENTIVO V ZOBOZDRAVSTVU

V vrtcu sta nas obiskali strokovni sodelavki. Preko zgodbice sta nam predstavili, kako pomembna je skrb za zobke in vzdrževanje čistoče in higiene v ustni votlini. V zgodbici je medvedek zaradi nezdravega prehranjevanja izgubil vse zobke, s pomočjo pametne sove in upoštevanje njenih nasvetov- pravilno umivanje zobkov, nič več sladkarij vsak dan, namesto njih raje sadje in zelenjavo- je zobna vila miška medvedku vrnila zobe. Medved je bil srečen, z nazornim prikazom pa so bili tako tudi otroci seznanjeni z nevarnostjo , ki preži iz sladkarij. Vsi skupaj smo se strinjali, da ne bomo pretiravali  s sladkarijami, v vrtcu bomo jedli sadje in grizli trdo skorjico, za nagrado pa je vsak dobil pečat.

Vzgojiteljica Vanja K. Novak

Čistilna akcija

Vrtec Jurček je že vrsto let prijavljen v projekt EKOŠOLA in na takšen način sodelujemo pri vzgoji eko ozaveščenega otroka. Skozi igro, razne pravljice in dejavnosti spoznavamo, kakšen je pomen čistega okolja. Začenjamo pri majhnih stvareh. Pospravljamo razmetano igralnico, ugotavljamo kam spada kateri odpadek, katerega lahko ponovno uporabimo.. Skupaj s četrto skupino pa smo se odpravili tudi pravo čistilno akcijo po poteh, kjer se tudi drugače sprehajamo. Otroci so opozarjali na odpadke, vzgojiteljice pa smo jih pobrale v vreče za smeti. Sledila pa je tudi sladka nagrada za dobro opravljeno delo, za katero je poskrbel Vlado.

                                                                                                                              Vzgojiteljica Vanja K. Novak

Doagaja se v 3. skupini

Mesec marec smo v tretji skupini posvetili družini. Izdelali smo izdelke za mamice in očke, naučili smo se nekaj novih pesmic in utrdili stare. V vrtcu veliko časa posvečamo tudi igri. Skozi igro se otroci socializirajo, naučijo si deliti stvari, se dogovarjati, upoštevati pravila, razvijajo svoje govorne sposobnosti, urijo ročne spretnosti. Skozi igro oblikujejo svojo zavest in zaznavajo svet. Ugotavljajo, kdaj je kdo do njih prijazen in kdaj komu kaj ni všeč, kaj lahko povzročiš  s svojimi besedami in dejanji. Krepijo se in razvijajo, pridobivajo izkušnje.. Počasi odraščajo. 😊

Približati sem se hotela otroku z besedami, pa so šle pri enem ušesu noter in pri drugem ven.
Približati sem se mu želela s knjigami, pa sem požela samo zmedene poglede.
Obupana sem se zazrla vase in zakričala: ”Kako naj se približam temu otroku?” Tedaj mi je majhen deček zašepetal na uho: ”Pridi, igraj se z mano!”

(Neznani avtor)

                                                                                   Vzgojiteljica Vanja K. Novak

Igrajmo se


Dogaja se …

Zimski meseci so v tretji skupini minili v znamenju živalic skozi različne pravljice. Spoznali smo tudi bobra, ki se je po novem naselili tudi v našo bližino. Uživali smo v naravi. Za Valentinovo smo izdelali srček za naše najbližje. Zimski letni čas pa smo zaokrožili s pripravami na pusta, ki smo se ga vsi razveselili. Nekateri zaradi pustnih šem, drugi pa zaradi krofov 😊 Okrasili smo si igralnico, pri čemer smo pridno razvijali naše ročne spretnosti. Upamo, da nam je uspelo pregnati zimo s korono, da bomo končno lahko v miru zadihali v pomlad s polnimi pljuči.

Nekaj fotografij pa si lahko ogledate galeriji slik 3. skupine.

Vzgojiteljica Vanja kajzer Novak

Vpis novincev za šolsko leto 2022/2023

VPIS OTROK NOVINCEV V VRTEC JURČEK PRI OŠ GORNJI PETROVCI ZA ŠOLSKO LETO 2022/23

 BO POTEKAL NA DALJAVO ALI OSEBNO V PROSTORIH VRTCA:

V SREDO 23. MARCA 2022 od 8.00 do 11.00
V ČETRTEK 24. MARCA 2022 od 8.00 do 11.00
V PETEK 25. MARCA 2022 od 14.00 do 17.00

Na daljavo pa lahko vpišete otroka z izpolnjeno vlogo. Vlogo najdete na spletnem naslovu:

https://vve-jurcek.splet.arnes.si/dokumenti-za-vpis-v-vrtec/

Vlogo lahko:

  • izpolnite in skenirano pošljete do aprila 2022 po e-pošti na o-gpetrovci@guest.arnes.si.
  •  izpolnite in jo pošljete kot priporočeno pošiljko po pošti do  aprila 2022 na naslov:

OŠ Gornji Petrovci, Gornji Petrovci 2, 9203 Petrovci.

Da bi vrtec ustrezno načrtoval število prostih mest za naslednje leto, prosimo, da otrokov prihod z vlogo najavite že sedaj.
V vrtec lahko vpišete otroka, ki je dopolnil najmanj 11 mesecev starosti oz. po preteku starševskega dopusta.
Ob morebitnih nejasnostih pokličete ali se obrnite na nas po elektronski poti. Z veseljem vam bomo v čim krajšem času odgovorili.

Za vas bo dosegljiva pomočnica ravnatelja vrtca, gospa Mateja Meško:

  • po telefonu: 031 620 682
  • po e-pošti: mesko2@guest.arnes.si

Napoved splošne stavke 9. marca 2022 – obvestilo MIZŠ

Na podlagi spodnjega obvestila MIZŠ vas obveščam, da potrebe po nujnem varstvu v času stavke za vašega otroka lahko sporočite svojim vzgojiteljicam v ponedeljek, 7. marca 2022, do 14. ure.

Johann Laco, ravnatelj.

Pri izvajanju stavke v javnih službah (ki jo izvajajo tudi javni vzgojno-izobraževalni zavodi in zasebniki s koncesijo), določa Zakon o stavki dodaten pogoj, in sicer, mora biti tudi v času izvajanja stavke zagotovljen minimum delovnega procesa, ki zagotavlja varnost ljudi in premoženja, ali je nenadomestljiv pogoj za življenje in delo občanov, ali delo drugih organizacij oziroma mora biti zagotovljeno izpolnjevanje mednarodnih obveznosti (7. člen Zakona o stavki).

Obvestilo glavnega odbora SVIZ Slovenije

Spoštovani starši,

naši otroci preživijo v predšolskem obdobju veliko časa zunaj družinskega okolja, večina od njih je vključenih v javne vrtce. V slovenskih javnih vrtcih je kakovost bivanja malčkov in otrok na zelo visoki ravni in tudi številne mednarodne raziskave le pritrjujejo, da je naša predšolska vzgoja med najkakovostnejšimi v Evropi. Ključno vlogo pri tem, da so vaši otroci v vrtcu vsak dan deležni odlične ter varne oskrbe in vzgoje imajo zagotovo v njih zaposleni – pomočnice in pomočniki vzgojiteljic in vzgojiteljev, vzgojiteljice in vzgojitelji, drugi strokovni delavci in delavke v vrtcih ter administrativno-tehnični in računovodski delavci in delavke, pomočnice in pomočniki ravnateljev ter ravnateljice in ravnatelji –, vendar Vlada RS njihovega pomembnega, odgovornega in zahtevnega dela ne vrednoti ustrezno. Prav tako je povsem prezrla, da so prav zaposleni v predšolski vzgoji v razmerah širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 zagotavljali, da so vrtci ostali odprti, in kljub številnim pozivom sindikata ni zagotovila sredstev za plačilo povečanih delovnih obremenitev in ovrednotenje tveganj za zdravje v času epidemije covida-19. V luči zapisanega želimo na tem mestu, spoštovani starši, še posebej izpostaviti zahteven položaj pomočnic in pomočnikov vzgojiteljic in vzgojiteljev, ki svoje delo ob kopičenju nalog, obveznosti in odgovornosti opravljajo za prenizko plačilo. Svojo delovno kariero namreč začnejo s plačo, nižjo od minimalne, zato številni ta lep, a naporen in odgovoren poklic zapuščajo, vrtci pa za ta delovna mesta vse teže pridobijo nove zaposlene. Ob prenizkih plačah so razlog za to tudi zahtevni delovni pogoji, vse številčnejše zadolžitve, velika odgovornost.

Ker torej Vlada RS do zdaj ni prisluhnila našim vztrajnim pozivom, naj poskrbi za ustrezen položaj  vzgoje in izobraževanja, za ustrezno vrednotenje dela, ki ga opravljajo zaposleni na teh področjih, ter zagotovi ustrezno plačilo za ekstremne obremenitve in tveganja vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v času covida-19, smo se bili prisiljeni odločiti za stavko. To je skrajno sredstvo, ki ga imamo zaposleni še na voljo, da bi izrazili nestrinjanje z nesprejemljivim odnosom slovenske vlade do vzgoje in izobraževanja in zaposlenih v teh dejavnostih ter dosegli, da se Vlada RS začne o naših upravičenih zahtevah vsaj pogajati.

Na dan stavke, v sredo, 9. marca letos, bodo vrtci tako zaprti. Zavedamo se, da bo to povzročilo največ nevšečnosti prav vam, cenjeni starši. Zanje se vam vnaprej iskreno opravičujemo, a vas obenem prosimo za razumevanje in podporo. V res izrednih primerih, ki bodo vnaprej opredeljeni v posameznem vrtcu po predhodnem dogovoru z vami starši, bodo zaposleni poskrbeli za tiste otroke, ki bi se sicer znašli v tveganih razmerah z vidika njihove varnosti (a le v tisti skupini, v kateri bo na dan stavke zagotovljeno nujno varstvo). Vas pa, cenjeni starši, prosimo, da izrazite podporo naši stavki in stavkajočim tudi tako, da svojih otrok v vrtec 9. 3. 2022 ne pripeljete.

Glavni stavkovni odbor SVIZ

Obvestilo ministrstva za izobraževanje

Spoštovane ravnateljice, ravnatelji in direktorji!

Predhodno smo vas že obvestili o nujnem sporočilu Nacionalnega Inštituta za javno zdravje (NIJZ) o nadaljnjem ukrepanju v primerih posredovanja seznamov visokorizičnih stikov v oddelkih.

NIJZ nas je obvestil, da se je zaradi izrazitega porasta okužb s SARS-CoV-2, obdobje od prejema seznama visokorizičnih kontaktov, ki ga pripravljate v vašem zavodu, do napotitve v karanteno na domu podaljšal za nekaj dni. V soboto 15. 1. 2022 je zamik znašal že dva dni. V prihodnjih dneh je pričakovati še podaljšan zamik. Ob tem nas NIJZ seznanja, da se prejeti seznami visokorizičnih kontaktov obravnavajo po vrsti glede na čas prejema. Še nadalje ravnajte skladno z navodili NIJZ. To pomeni, da v šolah ob potrjeni okužbi v oddelku pričnete z izobraževanjem na daljavo.

Starši oziroma zakoniti zastopniki otrok in učencev bodo za svoje otroke napotitev v karanteno na domu s strani NIJZ prejeli nekaj dni po pričetku karantene. Pridobitev Izjave o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu (eUprava) je možna tudi za nazaj, zato ta časovni zamik ne predstavlja ovire pri pridobivanju uradnega dokumenta, iz katerega izhajajo pravice.
Navedeno informacijo nemudoma tudi objavite na spletnih straneh vašega zavoda.

dr. Andreja Špernjak
v.d. generalne direktorice Direktorata za
predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo

Mesec december v 3.skupini

Mesec december je v vrtcu še posebej čaroben saj nas v njem obiskujejo dobri možje. Da bi jih lažje pričakali smo si dneve popestrili z različnimi nalogami, ki so se skrivale v adventnem koledarju.

Pravo veselje je nastopilo, ko je zapadel sneg in smo se lahko igrali zunaj. Za radovedne bučke pa smo poskrbeli tudi v igralnici, kjer smo naredili eksperimente s snegom in ledom. Filtrirali smo umazano vodo in ugotavljali kje bo pritekla čistejša, risali smo z ogljem, pisali smo Božičku, izdelali smo voščilnice, lahternice.. December je bil kar prekratek za vse želje pri ustvarjanju.

Konec decembra nas je v skupini obiskal Božiček. Malo smo ga povprašali, kje ima jelenčke, kako je prišel med nas, ker ni snega in seveda smo mu povedali tudi pesmico Ferija Lainščeka Naj sijejo zvezde, ki ima tudi močno sporočilo: LJUBEZEN JE NAŠE NAJLEPŠE DARILO.

                                                                                                                                              Vzgojiteljica Vanja K. Novak

(Skupno 11.613 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost